Lees dit eerst

Als u één of meerdere van de onderstaande klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts.

Signalen hartziekten
Een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn straalt vaak uit naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms is er pijn in de rechter- in plaats van de linkerarm. Misselijkheid en zweten kunnen ook signalen zijn. (Angina pectoris of hartinfarct).
Hartkloppingen, hartbonzen, overslaan van het hart, duizeligheid, neiging tot flauwvallen en zelfs bewusteloosheid. Bijkomende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en misselijkheid tijdens een aanval (Ritmestoornissen). Vermoeidheid, kortademigheid, opgezette benen en enkels, een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, zwaarder worden terwijl u niet meer dan normaal eet, vaker moeten plassen ‘s nachts met soms weinig urineproductie overdag, prikkelhoest, vooral bij platliggen, verminderde eetlust, slapeloosheid of onrustige slaap, duizeligheid, koude handen en voeten. (Hartfalen).

Signalen van aangeboren afwijkingen
Snel vermoeid raken, een drukkend gevoel op de borst en duizeligheid of kortademigheid. Flauwvallen bij inspanning (Afwijking aan de aorta en Aortakleplekkage. Eerder moe zijn en kortademigheid en zweten, vaak ook sneller bij inspanning. Vervroegde slijtage van het hart, dat zich uit in verminderd inspanningsvermogen. Zodoende kunnen mensen pas op oudere leeftijd klachten krijgen. Ze worden sneller kortademig en hebben meer kans op ritmestoornissen (ASD).
Het bloed heeft een blauwige kleur. Dit ‘blauwe’ bloed verraadt zich doordat het kind dan een blauwpaarse verkleuring krijgt van met name de lippen, de nagels en de tong. (Transpositie van de grote vaten, tetralogie van Fallot).
Snelle ademhaling, snel vermoeid zijn, slecht drinken of overmatig zweten. (Ventrikelseptumdefect).

Bron: Hartstichting

Opmerkingen:
Uit veel reacties van anderen blijkt vaak dat:
Het gebruik van alcohol, bepaalde kruiden of een zware maaltijd tijdelijk extra-systolen / hartoverslagen kan bevorderen.
Ook stress, een bepaalde houding en verhoogde darmactiviteit tijdelijk extra-systolen / hartoverslagen kan bevorderen.

Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.